More images and text on



Stefano Avesani

MoMA Chengdu

Museum 成都现代艺术馆

designer  Arch.Stefano Avesani, Arch.WenjunLi design team Frisly Colop, Zhixing Zhao, Fei Tang, Jinze Cui, Xiancheng Feng location Chengdu, China function Museum, auditorium, restaurant, offices, shops area 75,000 sqm type Invited competition, 1st prize client Chengdu Ministry of Culture year 2008

The winning proposal for the first design phase of the new Museum of Modern Art in Chengdu is a group of volumes creating a small cultural city. Two main axis cut the site area defining a comfortable pedestrian island where people can walk away from cars. The four museum blocks create an arising slope on which people can walk and enjoy the view to the central square like in an open public theater. The whole shape is rising step by step from the earth to the sky, while the ending corner of the building replaces the original position of the ancient city wall..